Burenhinder
Voorbeelden
- De boom van mijn buurman neemt het zonlicht van mijn terras weg.
- De takken van de bomen van mijn buurman hangen over mijn perceel.
- De hond van mijn buurman blaft constant.
- Mijn buurman vindt het fijn om in de week feestjes te geven tot in de vroege uurtjes.
- Mijn buurman begint duiven te kweken en die zorgen voor overlast.
Burenhinder, een veel voorkomend probleem
Komen bovenstaande voorbeelden je bekend voor? Dit zijn typische voorbeelden van ‘bovenmatige’ burenhinder, anders gezegd, die de ‘normale hinder overstijgen. Om dergelijke hinder te laten ophouden, is een gesprek met je buurman vaak de eenvoudigste oplossing. Is de buurman echter niet van plan om veranderingen aan te brengen en blijft de hinder met andere woorden aanhouden, dan kan je uiteindelijk naar de vrederechter stappen. Tot 1 september 2021 stelde je dan een vordering in op basis van het algemene artikel 544 over het eigendomsrecht. Sinds 1 september 2021 is 544 veranderd in 3.50 en werd een nieuw artikel 3.101 toegevoegd dat specifiek gaat over de bovenmatige burenhinder. In de praktijk wijzigt er niet veel. Wat vroeger meestal al door rechtbanken werd toegepast, werd nu grotendeels expliciet opgenomen in het wetboek. Wat wel nieuw is bijvoorbeeld, is het feit dat de vrederechter nu op basis van welbepaalde criteria kan beoordelen of de hinder wel of niet als bovenmatig kan beschouwd worden. Zoals de intensiteit, de frequentie en het tijdstip.
Wat wil dit nu concreet zeggen? Neem nu bijvoorbeeld geluidshinder. Stel dat het lawaai dat uw buurman produceert niet vaak voorkomt of de decibels zijn niet erg hoog, dan kan men niet spreken over ‘bovenmatige burenhinder’. Ook het tijdstip van de hinder is belangrijk, stel dat de geluidshinder overdag plaatsvindt dan is dit uiteraard al minder storend dan ’s nachts. De oorsprong van het tijdstip speelt ook een rol. Wanneer je zelf beslist om te verhuizen naast een houtzagerij kan je natuurlijk niet verwachten dat men iets doet aan de geluidshinder. Het is uiteindelijk aan de vrederechter om te bepalen of de burenhinder als ‘bovenmatig’ kan beschouwd worden en maatregelen dienen genomen te worden. Indien je een Providis Globale Rechtsbijstand onderschreven hebt, zal Providis je helpen om een correcte oplossing te bekomen, vanaf de onderhandelingsfase tot indien nodig de juridische bijstand voor de vrederechter. Maar er zijn nog zaken die kunnen voorkomen…
Preventieve maatregelen
Voorbeelden
- De boom van mijn buurman is zodanig hoog geworden dat de boom bij een storm op mijn huis dreigt te vallen;
- Uw buurman kocht onlangs een gevaarlijke Dobberman, maar zijn omheining is nog niet aangepast aan de nieuwe hond met als gevolg dat hij elk moment u of uw gezinsleden kan aanvallen.
- De dakpannen van mijn buurman lijken los te zitten en dreigen van zijn dak te vallen op ons terras waar wij vaak vertoeven.
De muur van mijn buurman dreigt om te vallen
Is het u al eens overkomen dat je barsten hebt zien ontstaan in de muren van je buurman. Dan is het uiteraard een goed idee om uw buurman daarover aan te spreken. Stel u voor dat de barsten ook leiden tot schade aan uw woning,… voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Beeldt u in dat na een constructief gesprek met uw buurman, hij nog steeds niet van plan is om werken het probleem op te lossen. Gevolg: enkele maanden later staat het muurtje volledig op instorten met als gevolg dat ernstige schade aan uw perceel zich dreigt te realiseren, of erger dat het muurtje op u valt. Zo’n zaken wil je natuurlijk niet meemaken.
Welnu, met het nieuwe wetsartikel 3.102 in het Burgerlijk Wetboek die van kracht is, kan u preventief zo’n zaken melden aan de vrederechter als er ernstige risico’s dreigen. Merk wel op dat niet voor de minste dreiging naar de vrederechter kan gestapt worden. Er moeten wel degelijk ernstige risico’s zijn op vlak van veiligheid, gezondheid of vervuiling.
Het belang van een globale rechtsbijstandsverzekering
Bovenstaand voorbeelden zijn zaken die kunnen voorkomen. Met de nieuwe wetgeving kan er op vandaag preventief ingegrepen worden. Wanneer u een Providis Globale Rechtsbijstandsverzekering onderschreven hebt dan zal Providis alles in het werk stellen om tot een correcte oplossing te komen. We zullen u adviseren om eerst nogmaals met uw buurman te praten. Een oplossing die jullie onderling bereiken lijkt dan ook de beste oplossing. Indien dit niet lukt en uw buurman weigert maatregelen te treffen, dan zal één van onze medewerkers contact opnemen met uw buurman. Als een oplossing zich nog steeds niet aandient dan zal Providis een ingebrekestelling opstellen. Dit is als het ware een officiële brief waarin we uw buurman aanmanen actie te ondernemen. Providis kan ook indien nodig een inspecteur of, indien het gaat over bouwtechnische aspecten, een expert aanstellen die de tekortkomingen aan het muurtje vaststelt.
Providis neemt in dat geval de kosten van de expert ten laste.
Kan er toch niet meteen een oplossing in der minne gevonden worden en komt het tot een rechtszaak voor de vrederechter, dan kiest u zelf uw advocaat om uw belangen verder te verdedigen. Providis neemt in dat geval ook de kosten en erelonen van de advocaat en de procedurekosten ten laste. De rechter kan dan beslissen op basis van de rapporten van onze inspecteur of de expert dat uw buur preventieve maatregelen dient te nemen.
Dergelijke zaken vallen binnen de materie ‘verzoek tot preventieve maatregelen’. Dit is een nieuwe bepaling die we aan onze algemene voorwaarden hebben toegevoegd. Zo kan Providis Globale Rechtsbijstand een antwoord bieden aan de nieuwe wetgeving. Hierdoor Is onze Providis Globale Rechtsbijstand nog completer. Om alle juridische kosten en juridische bijstand op te nemen bedraagt onze maximale tussenkomst voor deze waarborg €100.000 in de formule Classic. In de formule Excellence wordt dit bedrag verdubbeld, met andere woorden in de formule Excellence nemen wij de kosten ten laste tot €200.000.